Miješana salata



Sastojci

4 mlada luka
1/2 krastavca
3 mrkve
6 velikih rajčica
10 šampinjona
3 korijena celera
1 zelena paprika, očišćena od sjemenki i nasjeckana
15 - 20 malenih cvjetova cvjetače
15 - 20 rotkvica, podijeljenih na četiri dijela
15 ml (1 jušna žlica) nasjeckane potočarke, ili gorušice i potočarke
2 grančice svježeg korijandra ili nasjeckanog svježeg peršina
2,5 ml (1/2 čajne žlice) soli
2,5 ml (1/2 čajne žlice) svježe mljevenog crnog papra
15 ml (1 jušna žlica) jabučnog octa
15 ml (1 jušna žlica) soka od jabuka
30 ml (2 jušne žlice) maslinovog ulja
Prstohvat gorušice u prahu
Tekući zasladivač, prema ukusu (ako želite)
8 listova zelene salate, za ukrašavanje


Priprema:

1. Očistite mladi luk i narežite ga na tanke dijagonalne ploške.
2. Ogulite krastavac i razrežite na četiri dijela po duljini. Oštrim nožem odstranite i bacite mekanu sredinu sa sjemenkama. Meso narežite na kockice.
3. Ogulite mrkvu i narežite na tanke dijagonalne ploške.
4. Zarežite križić na koži svake rajčice, a zatim ih na 30 sekundi uronite u kipuću vodu. Izvadite rajčice i ogulite ih. Razrežite ih na četvrtine i odstranite tvrde jezgre.
5. Tanko narežite gljive i korijen celera.
6. Pripremljeno povrće stavite u zdjelu, dodajte korijandar ili peršin i dobro promiješajte.
7. Za preljev, pomiješajte sve ostale sastojke, osim listova zelene salate. Dobro miješajte vilicom ili pjenjačom, dok mješavina ne postane gusta.
8. Listove zelene salate složite u zdjelu za posluživanje, a odozgo stavite pripremljenu mješavinu povrća.
9. Neposredno prije posluživanja, salatu zalijte s malo preljeva, a ostatak poslužite zasebno u malenom vrču. Odmah poslužite.